Cresendo's Lily


Nimi: Cresendo's Lily
Lempinimi: Lily
Syntynyt: 10.10.2010
Sukupuoli: tamma
Rotu: Gotlannin Russ
Väri ja merkit: Ruunikko (Ee/aa)
Säkäkorkeus: 127cm
rekisterinumero: VH12-028-0043

Kasvattaja: Cresendo, Suvi
Omistaja: Suvi VRL-01248
Kotitalli: Cresendo

Koulutustaso: ko He B, re 70cm
Painotus: Yleispainotteinen

Saavutukset:
- KTK-III 11/2015

Ikääntyminen

4 vuotta - 20.04.2011

5 vuotta - 07.12.2012
6 vuotta - 25.02.2013
7 vuotta - 14.04.2013
8 vuotta - 03.06.2013
9 vuotta - 20.08.2013
10 vuotta - 07.10.2013

Luonne

Cresendo's Lily on ulkonäöllä hurmaava pienikokoinen russ-tamma. Ulkonäköön se suloisuus jääkin, sillä luonteeltaan tamma on muita piinaava piru. Jääräpäinen tamma tekee mitä tahtoo, ellei tälle aseta heti kättelyssä selviä sääntöjä ja rajoja, joita ei ylitetä omin luvin. Raggari-tamma haluaa kuitenkin tuntea nuoruudenhuuman ja sääntöjen rikkominen on sitä parhaimmillaan. Oli kyse sitten mistä tahansa, joutuu Lilyä käsittelevä henkilö olemaan valmiustilassa tamman päähänpistojen takia.

Vaikka Lily omaakin irtonaiset ja ponnekkaat liikkeet, ei tamma niitä esittele turhanpäite. Ratsastaja joutuu suorastaan anelemaan ja lahjomaan Lilyä, ennen kuin tämä muuttuu kuin taikaiskusta nätisti eteenpäin liikkuvaksi poniksi. Lily pyrkii kiertämään työnteon mahdollisimman kauan ja jopa kulmiin meneminen tunuu välillä olevan tammalle liian suuri pala purtavaksi. Ratsastaja saa käyttää pohkeitaan kunnolla, jos meinaa saada tamman edes johonkin suuntaan. Kannuksia tai raippaa ei kuitenkaan suositella käyttävän, muutoin herkkänahkainen Lily saattaa muuttua, jos suinkaan on mahdollista, entistä sähäkemmäksi.

Lilyn ilme koulukentän nähdessään kuvastaa hyvin tamman tunteita irtonaisiin liikkeisiin ja harmoniseen yhteistyöhön ratsastajan välillä: ei voisi vähenpää kiinnostaa. Lily on haastava ratsastaa, mikä korostuu etenkin koululiikkeiden parissa. Ratsastajalta tulee löytyä taitoa ja kokemusta herkkähipiäponeista, ennen Lilyn selkään kapuamista. Ensimmäiset parikymmentä minuuttia voi hyvinkin mennä tamman kanssa tappelemiseen, mutta sisukkaalla yrittämisellä voi tammalle näyttää, ettei tämän tahtoon aina alistuta. Kun Lilykin kyllästyy turhaan räyhäämiseen, muuttuu työnlaatu silmänräpäyksessä vähintään viisi pykälää parempilaatuisemmaksi.

Esteiden parissa Lily kuvittelee voivansa kaahottaa miten ja minne tahtoo. Todellisuus on kuitenkin kuviteltua karumpaa, ja tamma joutuu tyytymään ratsastajan tievalintoihin. Pään nykiminen ja kuolaimelle painaminen ovat tamman peruspiirteitä esteitä hypittäessä, tammalle pitää vain antaa samalla mitalla takaisin. Yhteistyökykyiseksi Lilyä harvoin voidaan edes kuvitella, mutta kyllä sekin puoli tästä ruunikosta leidistä löytyy, se pitää vain saada esille. Oli laji mikä tahansa, sitkeällä yrityksellä Lilynkin saa nauttimaan työnteosta ja liikkumaan omin avuin.

Maastossa ratsastaminen on, ihme kyllä, heti alkutekijöistä mieleen Lilylle. Reipasliikkeinen tamma menee varmasti eteenpäin, tosin ojanpientareen gourmet-herkkujen tuoksu tulvii tamman nenään ja kuin automaattisesti, suuntaa Lily appeen luokse. Ratsastaja saa tosissaan takoa ponin päähän, ettei nyt ole aika ruokailulle. Pienen paussin jälkeen Lily lähtee taas liikkeelle, mutta saattaa pitää seuraavan paussin taas kymmenen minuutin kuluttua. Maastoesteistä ja uimisesta Lily pitää, eikä tammaa tarvitse kolmea kertaa käskeä hyppäämään tai veteen astumaan.

Lilyä hoidettaessa täytyy olla silmät selässäkin, ellei halua kutiavan ponin näykkäävän äkkiarvaamatta. Tammaa hoitaessa saa olle hieman kovakourainen, sillä hento sively harjalla kutittaa enemmän kuin hieman voimaa käytettäessä. Kaviot saa suhkoht nopeasti ylös, eikä varusteidenkaan kanssa ilmene isompia ongelmia. Lily on kuitenkin huomannut pullistelun jalon taidon, joten satulavyön kanssa saattaa mennä minuutti kaksi kauemmin kuin muiden varusteiden kanssa.<

Isoegoinen Lily häätää itseään suuremmat hevoset julmasti kauemmaksi, eikä liiemmin välitä tuntemattomien lajitovereiden huomionosoituksista. Lilyllä on yksi ainut tammajengi, jonka kanssa neiti hengailee. Joukkoon ei tietty hyväksytä ketä tahansa, vaan laumalaiset on tarkoin valittu.

Matkat sujuvat Lilyn kanssa äänekkäästi. Ilman hyvää seuraa ja säännöllisiä ruokapausseja kiljuu ja ulisee tamma trailerissa pelästyttäen kaikki lähitienoon asukkaat. Myös autossa olevien korvat säästyvät matkaseuran ja heinäverkon järkkäämisen jälkeen. Kisapaikalla Lily on säpsäkkänä ja tamman pidättelemisessä on täysi työ. Kovaääniset megafonit ja muut normaalista poikkeavat asiat hermostuttavat tammaa, mikä ei ole hyvä juttu suorituksen kannalta ajateltaessa. Tamman ympärillä ei saa hössöttää liikaa, jotta suorituksen aikana ollaan mahdollisimman rentoutuneina. Kunnolliset alkuverryttelyt ovat myös plussaa, ettei Lily ala juntturoimaan juuri radalle astuttua.

Jälkeläiset


synt, o/t. varsa (isä)

15.04.2013, t. Cresendo's Astrid (i. Cresendo's Aladdin)
20.11.2013, o. Cresendo's Jafar (i. Cresendo's Aladdin)
11.01.2015, t. Cresendo's Cashew (i. Vien Chewbacca)

Sukutaulu


isä. Cersendo's Sirius
rn 127cm, Diplom, KRJ-I
ii. Chennyen Kauhukakara
rn 129cm
iii. Störe SWE
rt 129cm
iie. Lirness
rn 128cm, KTK-II
ie. Tinnetten TIH
m 125cm
iei. Rhollover
iee. Linetta SWE
trn 126cm
emä. Cresendo's Kayla
rn 127cm, KTK-III
ei. Oswald Fla
rn 126cm
eii. Wollens RWH
rn 126cm
eie. Lootuksen Karameller Dans
ee. HD's Devil of the Evil
rnvkko 128cm
eei. Dollarin Aufgeben
eee. Rotle's Candy

Lilyn isä, Cresendo’s Sirius alias Sirius, on 127 senttinen russori. Sirius on ansainnut Diplom-palkinnon ruotsalaisessa rakennearvostelussa ja kaksi jalostukseen suositeltavaa näyttelyjaoksen alaisista näyttelyistä. Ori on väritykseltään ruunikko. Sirius on varsinainen linssilude, joka suorastaan janoaa huomiota ainakin tallissa. Ratsastaessa orin kanssa pitää löytää se tietty linja – silloin yhteispeli sujuu loistavasti.
Lilyn isänisä ja Siriuksen isä oli nyt jo edesmennyt Chennyen Kauhukakara. Tuttujen kesken Karru menestyi hyvin erityisesti näyttelyissä – ori napsi muun muassa kaksi irtoSERTiä näyttelyjaoksen alaisista näyttelyistä ja Klass I* - palkinnon ruotsalaisessa rakennelaatuarvostelussa. Karru oli nimensä veroinen kauhukakara, jolla kyllä menoa ja meininkiä riitti! Estekilpailuista ori napsi yli kolmekymmentä sijoitusta ja myös muissakin kilpailuissa herra menestyi. Väritykseltään Karru oli ruunikko ja painotukseltaan yleispainoitteinen.
Lilyn isänemä, Tinnetten TIH, toisin sanoen Titta on nykyjään jo edesmennyt. Tamma oli väriltään kaunis kulomusta ja painotukseltaan yleispainoitteinen. Sijoituksia Titalle on kertynyt kouluratsastuksen puolelta hyvin ja esteiltäkin muutama. Luonteeltaan tamma oli harvinaisen ystävällinen – se pysyi hoitaessa paikallaan ilman sitomista, oli herkkä ratsastaessa ja kisoissakin se meni nätisti. Ainoastaan trailerimatkat olivat pelottavia ilman kaverin tuttua turpaa.
Isänisänisä, Störe SWE, tai tutummin vain Törre, oli yleispainoitteinen ori. Estesijoituksia kertyi kunnioitettavasti yli kolmekymmentä, samoin kouluratsastuksen sijoituksia. Ainoassa näyttelyssä, missä Törre kävi, se sijoittui jopa BIS-listalle kakkoseksi, voitti oman luokkansa ja napsaisi lisäksi MVA-sertin. Luonteeltaan ori oli energinen mutta erittäin kuuliainen. Törren bravuurina oli kylläkin tarhoista karkailu, mutta pidemmälle ori ei mennyt kuin seuraavalle kauraämpärille tai ruohomättäälle. Jälkeensä Törre jätti kuusi jälkeläistä, joista kaksi oli tammoja ja neljä oreja.
Isänisänemä, Lirness, oli KTK-II-palkittu upea russtamma. Säkää Nessillä oli 128 cm ja kapasiteettia helppoon A:han ja 80 senttimetrin esteille. Väritykseltään neiti oli ruunikko. Nessillä oli todella hieno suku, johon kuului muun muassa Laylaer ja Monden Anl. Kisoissa tamma pärjäsi hyvin – este- ja koulusijoituksia riittää! Näyttelyistä Nessi on saanut irtoSERTin ja sijoittunut jopa kolmanneksi omassa luokassaan. Luonteeltaan russ oli ystävällinen ja hyvä ratsu.
Isänemänisä Rholloverista on jäänyt vähän tietoa jälkipolville. Orista kuitenkin tiedetään, että sitä kutsuttiin Vertiksi ja se oli hyvin mukava ratsastaa. Vertillä oli pehmeät askeleet ja myös kaunis ulkomuoto.
Isänemänemä Linetta SWE, tutummin Liina oli väritykseltään tummanruunikko gotlanninruss. Liina tunnettiin lempinimestään lihava lössykkä. Tammalla oli kyljessään valkoinen laikku, mikä teki sen ulkonäöstä varsin persoonallisen ja suloisen. Liina taitoi koulua helpon C:n tasolle ja esteitä 60 cm. Neiti oli varsin herkkuperso.

Emä, Cresendo’s Kayla, tutummin vain Kaisa. Suloinen ulkonäkö on harhaanjohtavaa – oikeasti tamma on varsin pippurinen! Ratsastaessa sillä riittää vaikka minkälaisia temppuja ratsastajan päänmenoksi, mutta hoitaessa se käyttäytyy kuin enkeli. Kaisa on kisannut ahkerasti näyttelyissä ja saavuttanutkin irtoSERTin, yksitoista kunniamainintaa ja muutamia sijoituksia luokkien kärkipäissä.
Emänisä, Oswald fla, on nyttemmin jo edesmennyt. Ori tunnettiin tutummin nimellä Ossi. Se jouduttiin lopettamaan 25-vuotiaana. Ossi oli miellyttävä kaveri, mutta siltä löytyi myös omaa tahtoa. Herra tykkäsi huomiosta paljon ja näyttikin katselijoille parhaita taitojaan. Ori loisti estekentillä napsien kunnioitettavan määrän sijoituksia. Jälkeläisiä Ossi sai elämänsä aikana kolme – kaksi tammaa ja yksi ori.
Emänemä HD’s Devil of the Evil, tutummin vain Devi, oli väritykseltään nätti ruunivoikko. Tamma käväisi enemmänkin match show’issa kuin näyttelyissä – mätsäreissä tamma pärjäsikin hyvin PUN1-palkinnolle asti. Muiden hevosten kanssa Devi oli hieman ylimielinen, mutta ihmisille mukava.
Emänisänisä, Wollens RWH, oli 126 senttinen gotlanninrussori. Näyttelyistä se sai jalostukseen suositeltavia. Tutummin vain Vali oli myös esikantakirjattu. Herra oli varsin huomionkipeä mutta rohkea – se ei hätkyillyt vähästä vaan tutki mieluummin muita jännittävän asian tai esineen.
Emänisänemä, Lootuksen Karaleller Dans’ista ei ole jäänyt paljon tietoa. Tamma oli kuitenkin upea gotlanninruss, jolla oli miellyttävät askeleet ja luonne. Tamman tunnetuin jälkeläinen taitaakin olla Oswald fla.
Emänemänisä Dollarin Aufgeben on myöskin varsin tuntematon näin jälkipolvilta katsottuna. Ori oli luonteeltaan hieman hankala, mutta persoonallisuudeltaan ainutlaatuinen – Aufgebenin kanssa ei ikinä tullut tylsää.
Emänemänemä, Rotle’s Candy, on myöskin tuntemattomampi. Tamma periytti silti hyvää linjaa ja luonnetta jälkeläisilleen, joten on mielenkiintoista, miksi siitä ei tullut kovinkaan tunnettua.

© Eba

Kilpailukalenteri


Näyttelyt
00.00.0000 | villit | Paikka | palkinto | Tuomari
13.06.2014 | Rotunäyttely | Acantha Farm | II-palk. | Sallis
00.00.0000 | VSN | Paikka | palkinto | Pisteet | tuomari
11.04.2015 | VSN | Niityn talli | CH | 38,5p. | Sirpa

KRJ:n alaiset sijoitukset 10 voittoa ja 36 muuta sijoitusta, Joista 1 KRJ-Cup sijoitus
22.04.2012 | KRJ | Fiktio | He B | 7/60
23.03.2013 | KRJ | Rumour Ponies | He B | 2/76
24.04.2013 | KRJ | Fiktio | He C | 3/80
26.04.2013 | KRJ | Fiktio | He C | 3/80
01.05.2013 | KRJ | Fiktio | He C | 5/80
20.05.2013 | KRJ | Huvitus | He B | 6/40
25.05.2013 | KRJ | Huvitus | He B | 5/40
25.05.2013 | KRJ | Huvitus | He B | 6/40
26.05.2013 | KRJ | Huvitus | He B | 1/40
04.11.2013 | KRJ | Rhonwen | He B | 2/40
07.11.2013 | KRJ | Rhonwen | He B | 1/40
09.11.2013 | KRJ | Rhonwen | He B | 1/40
25.11.2013 | KRJ | Roscoff Sportponies | He B | 5/40
20.11.2013 | KRJ | KK Bailador | He B | 5/40
02.11.2013 | KRJ | Pirunkorpi | HeB | 6/100
19.11.2013 | KRJ | Örpsilä | HeB | 1/50
19.11.2013 | KRJ | Örpsilä | HeB | 6/50
11.11.2013 | KRJ | KK Steward | HeB | 1/30
18.11.2013 | KRJ | Takkuinen | HeB | 4/40
06.12.2013 | KRJ | Bellagrove | He B | 1/30
05.04.2014 | KRJ | Cresendo | He B | 3/50
18.04.2014 | KRJ | Marike | He B | 7/60
05.04.2014 | KRJ | Havimäen Ratsastuskoulu | He B | 6/50
11.05.2014 | KRJ | Fiktio | He B | 3/60
01.06.2014 | KRJ | Parodia | He B | 4/40
03.06.2014 | KRJ | Parodia | He B | 5/40
04.06.2014 | KRJ | Parodia | He B | 4/40
05.06.2014 | KRJ | Parodia | He B | 6/40
20.09.2014 | KRJ | Amarante | He B | 7/50
25.09.2014 | KRJ | 6 sins | He B | 2/50
18.09.2014 | KRJ | Heartland | KN Special | 2/40
18.10.2014 | KRJ | Brynhild | He B | 6/40
22.10.2014 | KRJ | Brynhild | He B | 6/40
30.10.2014 | KRJ | Brynhild | He B | 2/40
14.11.2014 | KRJ | Riiviö | He B | 6/50
15.11.2014 | KRJ | Riiviö | He B | 7/50
16.11.2014 | KRJ | Riiviö | He B | 6/50
18.11.2014 | KRJ | Riiviö | He B | 2/50
19.11.2014 | KRJ | Riiviö | He B | 7/50
21.11.2014 | KRJ | Untuvapilvi | He B | 1/30
26.11.2014 | KRJ | Untuvapilvi | He B | 1/30
27.11.2014 | KRJ | Untuvapilvi | He B | 4/30
26.11.2014 | KRJ | Kleppur | He B | 1/40
20.11.2014 | KRJ | Erkinheimot | He B | 4/30
20.11.2014 | KRJ | Erkinheimot |He B | 1/30
30.12.2014 | KRJ | KK Bailador | He B KRJ-Cup | 26/317

ERJ:n alaiset sijoitukset 0 voittoa ja 9 muuta sijoitusta
19.04.2013 | ERJ | Riihen Ponitalli | 70cm | 5/38
20.04.2013 | ERJ | Riihen Ponitalli | 70cm | 5/38
18.12.2013 | ERJ | Cresendo | 70cm | 7/50
22.12.2013 | ERJ | Cresendo | 70cm | 5/50
10.11.2013 | ERJ | Susiraja | 70cm | 2/17
10.11.2013 | ERJ | Susiraja | 70cm | 2/17
19.09.2014 | ERJ | Cresendo | 70cm | 3/50
21.09.2014 | ERJ | Cresendo | 70cm | 6/50
09.11.2014 | ERJ | Cresendo | 70cm | 6/43

Päiväkirja & Valmennukset


06.05.2012 - Kouluvalmennus
Ratsukko sai tehdä suhteellisen itsenäisen verryttelyn. Lily osoittautui aluksi kuitenkin oleva tahmea, mutta samalla herkkä liiallisille avuille. Pyysin kuitenkin Suvia sisukkaasti ratsastamaan tammaa eteen ja samalla pitämään tamman sopivasti tuntumalla suusta. Pyysin tekemään paljon voltteja ja suunnan muutoksia. Pikku hiljaa poni alkoi asettua alle ja rauhoittua. Kun ratsukko alkoi olemaan harmoonisempi pääsimme varsinaisiin päivän tehtäviin. Ensimmäisenä vuorossa olivat raviväistöt, joita teimme keskiuralta kohti kaviouraa. Aluksi Lily hieman kiemurteli Suvin alla, mutta ratsastajan ollessa tiukkana selässä alkoi ponikin kummasti suoristua ja väistöt olivan loppua kohden todella hyviä. Väistöt vasempaan olivat Lilylle hieman helpompia, kuin väistöt oikeaan. Laukkatyöskentelynä oli siirtymiset harjoituslaukasta keskilaukkaan ja jälleen takaisin. Ensimmäiset siirtymiset olivat hieman railakkaampia ja tamma oli ajoittain jopa turhankin railakas. Pienellä työskentelyllä ratsastajan istunnan ja ohjan kanssa kuitenkin poni rauhoittui ja ratsukko sai aikaan tarkkoja siirtymisiä. Loppuverryttelyn ratsukko sai tehdä vapaasti ravissa.
Valmentajana alhippa

18.04.2013 - Estevalmennus
Russponitamma leidi Lily, oli seuraavana valmennettavana. Ruunikko ei oikein innostunut kun sitä raahattiin kentälle, mutta innostui kovin kun aloin kokoamaan pientä esterataa. Alkulämmittelyissä tamma hangoitteli vastaan ja esitti aivan mahdotonta. Ratsastaja joutui kovasti antamaan lisää ohjaa ja muutenkin kannustamaan Lilya eteenpäin, ja myös ohjeistamaan ponia oikealle tielle. Kokosin esteradasta 4 esteen tsydeemin, josta löytyi pieni 50cm ristikko, kaksi pystyä 70cm ja yksi okseri 60cm. Tämä esterata oli Lilyn kapasiteetin rajoissa, joten se oli varsin sopiva harjoitusradaksemme. Pikkuponi lähti kyllä raviin kun pyydettiin, mutta olikin sitten jo vetämässä itseään kohti esteitä. Ratsastaja ohjasi pyyntöni mukaan tammansa voltille ja saikin sitten ruunikon taipumaan tahtoon. Laukannoston kohdilla sattui sellainenkin pieni kommellus kuin pukki, mutta ratsastaja pysyi tiukasti selässä ja päättäväinen ilme kasvoillaan ohjasi hevosen esteille. Tamma pomppasi kyllä korkealta, mutta aivan liian kovaa ja itseppäisesti. Siinä menikin aikaa kun ratsukko tappeli mihin suuntaan seuraavaksi lähdettiin. Lopulta tamma alistui tahtoon ja hyppäsi seuraavan esteen hiukan hangoitellen, mutta hyppäsi silti. Toistitte radan vielä kerran, ja tällä kerralla se sujuikin jo paremmin. Ruunikko hyppäsi radan halukkaammin ja kuuliaammin, vaikka yhä hiukan heittelikin päätään. Valmennuksen loppuun otitte vielä laukka ja ravipätkät.
Valmentajana Pöpi

02.05.2013 - Estevalmennus
Maneesissa tepastelikin paikalle päästessäni jo virkeän näköinen russponitamma ratsastajineen. Ilmeisesti he olivat saaneetkin jo alkuverkat hoidettua alta pois, ja päästiin suoraan valmennukseen. Valmennuksessa tänään olisi aiheena vähän kaasun ja jarrun käyttö ja milloin niitä käytettäisiin, Lily kun ei kuulemma aina ollut esteillä aivan avuilla. Aluksi pistin ratsukon hyppäämään pientä ja varsin matalaa rataa kevyessä ravissa pitäen tarkasti huolta siitä, että askellaji pysyi ravina ja avut menivät läpi. Lily taisi yrittää lähteä käsistä useamman kerran, mutta ratsastaja sai sen hyvin palautettua ruotuun, vaikka poni ehtikin muutaman kerran sortua laukalle. Voisi auttaa, jos ratsastaja rentoutuisi ihan kunnolla ja pidättäisi vasta, kun sitä tarvitsee, nyt ratsastajalla nimittäin tuntui olevan niin käsi- kuin jalkajarrukin päällä lähes koko radan ajan. Matalan harjoitusradan sujuessa siirryttiin ponin osaamisen rajoille ja kunnollisen pituiselle radalle, josta löytyi myös muutama vaikea käännös. Muutama ensimmäinen kerta sortui tappeluksi Lilyn pistäessä vastaan ja ratsastajan turhautuessa poniinsa, mutta jo kolmas kerta sujui huomattavan paljon paremman. Muutaman huomautuksen jälkeen ratsastajakin alkoi muistamaan rentouttamaan kätensä, jolloin Lilykään ei painanut ihan niin vahvasti kuolaimelle näin yleisesti. Välillä poni veti päänsä alas painaen kuolaimelle, mutta näistäkin kerroista selvittiin ratsastamalla ponia vahvasti eteen kunnes se unohti temppuilun. Rata sujui lopuksi loistavasti, ja ratsukko sai jäädä hoitamaan loppuverkkailut keskenään.
Valmentajana minttu`

05.05.2013 - Kouluvalmennus
Lily olikin minulle jo tuttu valmennettava, ja olinkin vähän huolissani miten tamma taipuisi kouluratsuksi. Poni olikin melkoisen tahmean ja vastahakoisen näköinen jo alkuverryttelyissä. Pääsimme kuitenkin pian aloittamaan kouluvalmennuksen, ja pyysin ratsastajaa aloittamaan näin aluksi ravissa temmonvaihteluita tehden. Lily tuntui olevan hyvin vastahakoinen, ja se viskelikin päätään kiukkuisen näköisenä. "Kädet", muistutin ratsastajaa, jolla oli taas näköjään jäänyt käsijarru kiinni. Lily oli kyllä oikeasti tosi pahana, eikä käsijarrunkaan vapauttaminen juuri auttanut sen ilmiselvään hatutukseen. Ratsastaja saikin ratsastaa ponia jälleen reilusti eteenpäin ja vaatia sitä toimimaan, mikä metodina alkoikin hetken kuluttua toimia. Kun tamma toimi jotenkuten siirryimme tekemään pohkeenväistöjä, jotka ensin takkusivat pahasti tamman luimiessa ja heilautellessa vihaisesti hännällään. Ankaralla uhkailulla alkoi jalka mennä ristiin, vaikkakin hyvin vastentahtoisen näköisesti. Muutaman kierroksen jälkeen oli Lily salaperäisesti alkanut nostaa korviaan höröön ja jopa myödätä niskastaan, mitä ihmettä? Hyvä vaan että poni alkoi toimia, ei siinä mitään, mutta oliko tämä oikeasti sama poni? Hienoa työskentelyä, älä tulevaisuudessakaan anna tamman ketkuilulle periksi!
Valmentajana minttu`

19.09.2013 - Estevalmennus
Lämpimän ilman sattuessa valmennuspäivälle, päätin pitää valmennuksen ulkokentällä. Astellessani kentälle, siellä lämmittelivät Suvi ja Lily, gotlannin russ tamma. Katselin heidän menoaan hetken aikaa, kunnes siirryin rakentamaan rataa. Aluksi ratsukon meno näytti kamalalta, kulmat eivät näyttäneet onnistuvan, mutta Suvin ratsastaessa sitkeästi eteenpäin, heidän menonsa muuttui huomattavasti parempaan päin. Ratsukko lämmitteli kaikissa askellajeissa, volttien kera. Ratsukon lämmiteltyä oli aika siirtyä itse valmennukseen. Ensimmäiseksi laitoin ratsukon menemään seuraavanlaista tehtävää, jotta saisin radan rakennettua loppuun asti: harjoisravi- pysähdys- peruutus- harjoituslaukka. Ratsukon suorittaessa tehtäväänsä, sain radan loppuun rakennettua, ja seurasin heidän työskentelyään. Suvi sai tamman kulkemaan eteenpäin halukkaasti. Ratsukon saatua tehtävänsä suoritettua, oli aika siirtyä radan pariin. Rata oli seuraavanlainen: pystyeste, jonka alla oli vesimatto ( 60cm ), ristikko, trippeli (70cm), lankkueste ( 60cm ) kolmoissarja ( 70cm ). Ratsukko lähti suorittamaan tehtäväänsä. Ensin näytti, siltä kun ratsu saisi päätösvallan, eli hyppiä miten sattuu, mutta selässä olevan taitavan ratsastajan ansiosta, ratsu alistui kohtaloonsa. Ratsukko suoritti radan hienosti, mutta tiputti sarjalla yhden puomin, liian kaukaa hyppäämällä. Ratsukko lähti suorittamaan rataa uudestaan, tällä kertaa onnistuneesti. Ratsukon työskentely oli mukavaa katsottavaa, sillä heidän työskentelynsä muuttui yhteistyökykyiseksi. Lily kuunteli täysin Suvia, joka ohjasi päättäväisesti esteeltä toiselle. Ratsukko suoritti virheettömän radan. Annoin ratsukon tehdä itsenäisesti loppuverryttelyt, sillä Suvi tunsi parhaiten Lilyn ja tiesi millaisen verryttelyn ponitamma tarvitsee. Hieno parivaljakko!
Valmentajana Huusari Rosewood

20.11.2015 - Kantakirjaus
Lily pääsi näyttelyistä saamansa CH-palkinnon turvin koettamaan onneaan ponien kantakirjaustilaisuudessa marraskuussa. Matkaan lähdettiin jännittynein mielin ja palkinnot haaveissa, vaikka jossain syvällä mielen sopukoissa kolkutteli ajatus, olisiko tamma sittenkään palkinnoilla tänään. Paikanpäällä keli oli hyytävä, mutta onneksi tilaisuus oli siirretty ulkoa maneesiin. Poneja valmiteltiin tohinalla ja pian olikin jo aika tehdä viimeinen silaus ennen kehään astumista. Arvioitavana oli tänään 93 ponia monesta eri rodusta. Mukana oli myös tuttuja, muun muassa Marsupieni oli lähtenyt kolmen russinsa voimin matkaan, joista yksi olikin Cresendon kasvatti, Cresendo's Get a Legend. Eivät taineet ponit toisiaan enää muistaa, vaikka samalla laitumella ovat elelleet Legendin ollessa maitovarsa. Lily otti kuitenkin orista sen verran täpinää, että seisoi kehässä oikein ryhdikkäästi ja hienosti. Lopputuloksena saatiin pisteet 16 + 19 + 17 + 17 = 69p. ja KTK-III palkinto! Eikä jääty kuin piste kakkosesta, mahtava tulos Lilyltä!

03.05.2018 - Päiväkirjamerkintä
Tutustuin tänään prinsessa-Lilyyn, joka teki kyllä selväksi, ettei häntä saa kutitella hellästi harjalla. Harjasin ponin ja setvin jouhet pesarissa, mutta se ei ollut aivan niin helposti tehty kuin luulisi. Käsivarttani koristi illalla pari mustelmaa, kun Lily oli päivällä kertonut mistä ei tykkää. Tuntui, että poni oli myös ihan vain periaatteesta hieman kärkkäänä, sillä ei sillä mielestäni ollut mitään aihetta kiukutella. Yritin vähän lepytteläkin ponia porkkananpalasilla, mutta tamma sylkäisi ne pois. Meistä ei tullut Lilyn kanssa kavereita, vaikka kuinka yritin. Kiitin onneani, ettei minun tarvinut ratsastaa ponilla, vaan olin saanut tehtäväkseni vain laittaa sen kuntoon Suvin kiireisen aikataulun vuoksi. Varustin ponin juuri ennen kuin Suvi tuli ponia valmennukseen hakemaan. -Ai eikö meidän leidi alkanut kaveriksi, Suvi naureskeli ja lohdutti, etten ollut ensimmäinen, jonka Lily mielsi suorastaan vihamiehekseen.
Kirjoittajana Uppe

Ulkoasun © misery @   |   Grafiikka © Ritva's Gallery   |   TÄMÄ ON VIRTUAALITALLI
Kuvat © Sofia H.   |   Luonne © Pierre   |   TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN