Måttlig Kanon



Nimi: Måttlig Kanon
Lempinimi: Kikka
Syntynyt: 22.06.2008
Sukupuoli: Tamma
Rotu: Gotlannin Russ
Väri ja merkit: Ruunikko
Säkäkorkeus: 125cm
rekisterinumero: VH12-028-0036

Kasvattaja: Caroline Ekholm, Ruotsi
Tuoja: Emmmaa
Omistaja: Suvi VRL-01248
Kotitalli: Cresendo

Koulutustaso: ko: He C re: 70cm, ajokoulutettu
Painotus: Yleispainotus

Muuta:

Ikääntyminen


15 vuotta - 21.02.2013
16 vuotta - 21.04.2013
17 vuotta - 22.06.2013
18 vuotta - 22.08.2013
19 vuotta - 21.10.2013
20 vuotta - 21.12.2013
21 vuotta - 22.02.2014

Luonne

Yleisesti Kikka on kiltti ja hermostunut tamma. Muiden hevosten seurassa osaa pitää puolensa, mutta on mieluiten kaikkien kaveri. Tarhasta/laitumelta ei millään malttaisi tulla, mutta herkuilla houkuttelemalla se tulee yleensä oikein kiltisti. Joskus se kuitenkin pelleilee ja leikkii kuuroa, mutta kun menet lähemmäs ja näytät herkkuja kädessäsi, se yleensä kiinnostuu ja antaa kiinni. Eläinlääkärin kanssa Kikka on oikein kiltisti, vaikka pelkääkin piikkejä. Jos eläinlääkärin pitää antaa rokote tai joku, Kikkaa pitää olla joku rauhoittelemassa ja rapsuttelemassa, muuten se yrittää hyppiä pystyyn, näykkiä tai potkia. Kengittäjän kanssa nauttii manikyyristä, ei temppuile vaan seisoo puolinukuksissa. Lastatessa saattaa ensin hieman hangoitella vastaan, mutta kunhan se saa haistella ramppia hetken, se nousee oikein kiltisti sisään.

Hoitaessa Kikka on kiltti, mutta hieman arka. Se on lähes koko ajan korvat luimussa ja jos se säikähtää jotain, se saattaa näykkäistä tai potkaista. Mutta jos sille juttelee koko ajan rauhoittavasti ja silittelee ja rapsuttelee, niin se rauhoittuu ja rentoutuu. Harjauksesta Kikka ei oikeastaan niin kovasti pidä, mutta ei hirveästi laita vastaankaan. Tosin jos jotain oikein ikävää yrittää tehdä se näykkii helposti, esimerkiksi mahan alta harjaamisesta tamma ei pidä yhtään. Kikan harjalaatikosta löytyykin tätä varten erikoispehmeä harja, joka kuitenkin hiukan kutittaa ponia, mutta toimii hyvin. Kavioiden putsauksessa se saattaa yrittää näykkiä takapuolesta tai nykiä jalan pois, mutta komentamalla se on kiltisti. Valjastaessa saattaa pullistella ja luimia. Satuloitaessa luimistelee, mutta ei koskaan pullistele. Suitsiessa ottaa kuolaimet oikein hienosti suuhunsa, se avaa suun valmiiksi heti, kun näkee suitset. Suojien laitossa tepastelee hermostuneesti, mutta yleensä komentamalla se rauhoittuu.

Ajaessa Kikka on reipas ja säikky. Lenkeillä tamma painelee vauhdikkaasti, mutta pomppii kuitenkin tien sivulta toiselle pelätessään tien vieressä kasvavia kasveja tai muita mörköjä. Maastossa se on koko ajan varuillaan ja säikkyy pienintäkin ääntä, mutta harvemmin se kuitenkaan lähtee viemään. Joskus kuitenkin jos se säikähtää oikein pahasti, se saattaa lähteä viemään, jolloin sitä ei saa pysähtymään mikään muu kuin tallin seinä. Radalla se keskittyy, eikä kuuntele ääniä. Siellä se on oikein reipas ja miellyttävä ajettava. Ratsastaessa Kikka on hyvin epävarma, koska ei osaa mitään hankalia koulukiemuroita. Se osaa vain perusasiat ja jos siltä ei yritä vaatia mitään liian hankalaa, se on oikein kiltti ja reipas ratsu. Se osaa myös hypätä pikkuesteitä ja hyppääkin oikein mielellään. Kisoissa Kikka hermoilee ennen radalle pääsyä ja säikkyy väkijoukkoa. Mutta radalla se antaa kaikkensa ja juoksee niin kovaa kun pääsee.

Jälkeläiset


syntynyt, o/t. nimi (isä)

19.09.2009, t. Världsallt v. Donel (i. Tvärgående)
19.05.2010, o. Cresendo's Albin (i. Emil)
17.04.2013, t. Cresendo's Karla (i. Energisk Infallande)
24.12.2013, t. Cresendo's Tindra (i. Energisk Infallande) KTK-III
05.05.2014, t. Cresendon Kiara (i. Skvaller av Värdlen)
Tarjolla jalostukseen. Jos haluat tammasta varsan, ota yhteyttä omistajaan.

Sukutaulu


isä. Ökand Soldat ii. Otämjd iii.
iie.
ie. Sagoprinsess iei.
iee.
emä. Bättre Än Vanligt ei. Järnhår eii.
eie.
ee. Fredsälskande eei.
eee.

Kikan emä Bättre Än Vanligt on ruotsalaisen Caroline Ekholmin siitostamma, joka on toiminut nuorempana monitoimiponina, innokkaan ponitytön harrasteluratsuna. Vanligt on todella monipuolinen tamma, se on kiertänyt nuorena näyttelyissä ja kerännyt varsavuosiltaan useita palkintoja. Vanhemmiten näyttelyt saivat jäädä, kun Caroline palkkasi tammalle potentiaalisen nuoren ratsastajan ratsuttamaan ja kouluttamaan pienen ponin koulu- ja esteratsastuksen saloihin. Vanligt oli alusta alkaen helppo poni kouluttaa, se oli oppivainen ja innokas työmyyrä. Kun Vanligt palasi takaisin kotiin, Caroline opetti ponin ajolle, jotta pääsi itse ajelemaan poninsa kanssa. Myöhemmin hänen tuttavansa tytär alkoi ratsastaa ponilla säännöllisesti ja kilpaili jonkin verran este- ja kouluratsastuksen helpoissa luokissa. Vanligt ei ollut mikään supertähti, mutta ei jäänyt viimeistenkään joukkoon. Kun Vanligtin ratsastaja venähti ponille liian suureksi, Caroline alkoi varsottaa tammaa. Vanligtilla onkin kolme upeaa jälkeläistä, joista kaksi vaikuttaa edelleen Ruotsissa.
Vanligtin suku ei ole kovin tunnettu, joten se on hieman harvinaisempi russponien piireissä. Tamman isä Järnhår on ravuriori, joka on juossut ponilähdöissä ympäri Ruotsia. Järnhår tunnetaan reippaista aloituksista, kovasta voitontahdosta ja varsin sitkeästä luonteesta. Ori ei ole huippuponiainesta, se ei ole yhtä nopea, mutta kovalla luonteella ja taistelutahdolla Järnhår on ottanut voittosijojakin kovatasoisessa seurassa. Järnhårin loukkaantuessa se siirrettiin pois radoilta, jonka jälkeen se myytiin harrasteponiksi ja vähän unohtui ihmisten mielistä. Onneksi ponin uudet omistajat eivät ruunauttaneet Järnhåria, sillä se sai astua muutaman onnekkaan tamman, ja näin orin arvostettu voitontahtoinen luonne on päässyt periytymään uudemmillekin sukupolville.
Yksi oriin onnekkaista tammoista oli Caroline Ekholmin äidin omistama siitostamma Fredsälskande. Skande oli todella pirteä ja kiltti, ulkonältään varsin hellyyttävä palleroinen, joka ei oikestaan ollut muuta kuin seuraponin virassa koko ikänsä. Skandella on kuitenkin useita jälkeläisiä, sillä tamma itse on kovasta ravisuvusta ja näin ollen sen varsoille on ollut paljon kysyntää. Skande oli ajo-opetettu ja perheen pienimmät saivat ratsastellakin tällä perheen lemmikkiponilla, mutta Skanden vetotehtävät olivat lähinnä luokkaa "vedä pulkkaa perheen yhteisellä retkellä", ei siis koskaan kilpailumielessä. Skanden jälkeläiset ovat olleet kuitenkin menestyksekkäitä. Osa on menestynyt hyvin näyttelyponeina, osa juoksijoina ja osa harrasteratsuina.
Bättre Än Valigtille haluttiin käyttää jotakin todella kilpahenkistä oriita, jotta sen jälkeläisistä saataisiin astetta laadukkaampia poneja, vaikkapa sitten kilpailukäyttöön. Kikan kohdalla orivalinta oli este- ja koulukilpailuissa loistanut ori Ökand Soldat. Soldatin omistaa hyvin tunnettu russponeja kasvattava tila, josta on lähtöisin useita Ruotsissa ja ulkomaillakin vaikuttavia russponeja. Soldat tuli sinne nuorena, hieman vaikealuonteisena ponina, tarkoituksenaan toimia vain kotisiitoksessa. Soldat kuitenkin rauhoittui iän myötä niin, että tilan nuoret ratsuttajat innostuivat kouluttamaan oriita kouluratsastukseen. Soldat osottautui todella nopeaksi oppijaksi ja eikä aikaakaan kun ponilla startattiin jo helppoja koululuokkia. Samoihin aikoihin ori keräsi itselleen huikeita palkintoja näyttelyistä, joissa se oli alkanut käydä tilan toisen, sen aikaisen siitosoriin rinnalla. Soldat tuli tunnetuksi ikään kuin "vahingossa", sillä oriista ei todellakaan ollut mitään suuria odotuksia. Niinhän siinä kuitenkin kävi, että Soldat oli pian kantakirjattava ja sieltähän orille napsahti upea ensimmäinen palkinto. Sen jälkeen Soldat onkin ollut oikea huippunimi russponien nimissä ja vaikutusalaa löytyy niin Ruotsista kuin sen ulkopuolelta. Soldat alkoi kilpailla kouluratsastuksen ohella myös esteratsastuksessa, johon sillä riitti hyppyä ja kapasiteettia vaikka muille jakaa. Orin vahvuuksia on kuitenkin aina ollut koulupuoli, sillä Soldatilla on ponille harvinaisen laajat ja näyttävät liikkeet, etenkin ravi on aivan häkellyttävän hyvä!
Silloin kun Soldatin vielä luultiin olevan aivan toivoton tapaus, se haluttiin pitää siitoskäytössä, sillä oriin isä Otämjd on hyvin menestyksekäs esteori. Otämjdillä ei ole kovinkaan montaa jälkeläistä, sillä ori jouduttiin loukkaantumisen myötä ruunata aivan liian aikaisin. Otämjd hyppäsi aina yli metrin luokissa ja näytti siroille ratsuponeille usein mistä oikeat russit on tehty! Otämjd kantakirjattiin jo hyvin nuorena, sillä poni oli kehittynyt jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja nopeasti. Se olikin oikea menestyjä nuorten ponien laatuarvostelutilaisuuksissa ollen reippaasti ikäluokkaansa edellä koulutustasoltaan. Otämjd parantui loukkaantumisestaan melko hyvin ja jatkoi ruunana kilpauraansa. Estepuolella poni kilpaili kuitenkin vain matalissa luokissa, mutta pian koko laji jouduttiin jättämään Otämjdin osalta pois, koska se oli ponin terveyden kannalta järkevin päätös. Poni koulutettiin kuitenkin vielä valjakkoajoon, ja Otämjd sai kilpailla noviisiluokissa ennen lopullista pääsyään vihreille niityille.
Soldatin emäkin, Sagoprinsess, on ollut menestyvä poni. Sagoprinsess kilpaili kuitenkin enemmän kouluratsastuksessa, sillä tammalla oli mitä näyttävimmät ja laadukkaimmat liikkeet. Sagoprinsessin ura alkoi varsanäyttelyistä, joissa se kiersi emänsä rinnalla jo maitovarsana. Aivan pienenä tamma ei kerännyt erityistä mainetta itselleen, poni oli enemmänkin suloinen varsa, joka kekkuloi upean emänsä rinnalla. Vasta lähempänä kahta ikävuotta Prinsessin rakenne alkoi asettua kohdilleen ja tammasta kasvoi kaunis nuori neiti. Prinsess saikin useita palkintoja näyttelyistä ja etenkin juuri liikkeitä kehuttiin hurjasti. Tarkoitus oli, että Prinsess olisi jäänyt siitostammaksi näyttelyuransa jälkeen, mutta kerta poni liikkui näin hyvin, olisi kouluratsastusuraa aivan pakko edes kokeilla. Tämä ei kuitenkaan ollut ihan helppoa, sillä Prinsess oli melko haasteellinen luonteeltaan ja oli usein eri mieltä ratsastajansa kanssa. Prinsess kuitenkin nöyrtyi ja saatiin esiintymiskuntoon parissa vuodessa. Prinsess aloitti aivan helpoista luokista, mutta pian se kilpaili jo helppojen luokkien vaikeimmissa luokissa ja tanssahteli itselleen useita sijoituksia. Toisinaan tamman suoritukset menivät aivan mönkään Prinsessin käyttäytyessä juurikin niin neitimäisesti, mitä tamma usein koulutusvaiheissaankin esitti. Onneksi niitä hyviä suorituksia mahtui Prinsessin uralle kuitenkin enemmän kuin huonoja.
© Rinsessa

Kilpailukalenteri


Näyttelyt
Päivämäärä Paikka Laji Jaos Luokka Sijoitus arvonimet Tuomari
13.06.2014 Acantha Farm Rotunäyttely yli 18v tammat 2/23 I-palk. Sallis

KRJ:n alaiset sijoitukset 11 voittoa ja 30 muuta sijoitusta

Päivämäärä Paikka Jaos Luokka Sijoitus
14.04.2012 Diega Ponies KRJ He C 2/40
14.04.2012 Diega Ponies KRJ He C 5/40
19.04.2012 Fiktio KRJ Helppo C 1/60, 76.37%
20.04.2012 Fiktio KRJ Helppo C 1/60, 78,523%
24.03.2013 Rumour Ponies KRJ He B 8/96
26.03.2013 Rumour Ponies KRJ He B 1/96
23.04.2013 Fiktio KRJ He C 1/80
15.10.2013 Mauride KRJ He C 5/40
16.11.2013 Mewian Welsh KRJ He C 5/50
16.10.2013 Yemene KRJ HeC 1/36
05.11.2013 Fiktio KRJ HeC 4/40
16.11.2013 Fiktio KRJ HeC 2/40
09.11.2013 KK Stewart KRJ HeC 4/30
07.11.2013 KK Stewart KRJ HeC 3/30
06.11.2013 KK Steward KRJ HeC 4/30
05.12.2013 Bellagrove KRJ He C 1/21
07.12.2013 Bellagrove KRJ He C 4/21
05.01.2014 Herkkähetki KRJ He C 2/27
26.01.2014 Vaapukka KRJ He C 1/30
19.02.2014 O' Polo Warmbloods KRJ Helppo C 2/30
21.02.2014 O' Polo Warmbloods KRJ Helppo C 2/30
22.02.2014 O' Polo Warmbloods KRJ Helppo C 1/30
31.01.2014 Tuuliharja KRJ He D 1/30
15.02.2014 Riiviöt KRJ He C 4/50
04.02.2014 Silence Ponies KRJ He C 1/40
23.02.2014 Kelakorven suomenhevoset KRJ He C 4/50
25.02.2014 Kelakorven suomenhevoset KRJ He C 7/50
26.02.2014 Fiktio KRJ He C 2/39
13.03.2014 Petäjävaara KRJ He C 2/30
15.03.2014 Petäjävaara KRJ He C 4/30
03.03.2014 Brynhild KRJ He C 3/40
04.03.2014 Brynhild KRJ He C 3/40
05.04.2014 Cresendo KRJ He C 5/50
08.04.2014 Cresendo KRJ He C 5/50
30.03.2014 Ratsastuskoulu Nuppula KRJ He C 4/30
02.04.2014 Westbound KRJ He C 4/30
06.04.2014 Sherlock Horses KRJ He C 1/30
14.05.2014 Fiktio KRJ He C 3/60
16.05.2014 Fiktio KRJ He C 5/60
17.05.2014 Fiktio KRJ He C 4/60

ERJ:n alaiset sijoitusket 2 voittoa ja 5 muuta sijoitusta
Päivämäärä Paikka Laji Jaos Luokka Sijoitus arvonimet Tuomari
23.03.2013 Rumour Ponies ERJ 70cm 5/57
19.04.2013 Riihen Ponitalli ERJ 70cm 1/38
13.10.2013 Susiraja ERJ 70cm 1/17
18.10.2013 Cresendo ERJ 60cm 6/42
30.11.2013 Cresendo ERJ 60cm 5/50
28.11.2013 Cresendo ERJ 60cm 3/50
26.11.2013 Cresendo ERJ 60cm 4/50
27.11.2013 Cresendo ERJ 60cm 3/50

Valmennukset


20.04.2012, Kouluvalmennus
Sinä ja Kikka käytte hyvin yhteen - ponin epävarmuus ei ole niin hallitseva piirre, kun sinä istut sen selässä. Kikkaa ei voi tosiaankaan sanoa itsevarmaksi, mutta kyllä se luottaa huomattavasti itseensä paremmin, kun selässä on tuttu, rauhallinen ratsastaja. Kikkaa ryhdyttiin lämmittelemään rauhallisesti, ihan helpoilla harjoituksilla. Tavanomaiset voltit ja pääty-ympyrät pääsivät ajoittain banaaneiksi, mutta homma alkoi toimia kun otit ohjat tuntumalle ja käytit johtavaa ohjasotetta yhdessä sisäpohkeen kanssa. Helppo C:n liikkeet eivät tuottaneet Kikalle liiaksi päänvaivaa tänään. Aloitimme käynti -ja pysähdysliikkeillä. Keskikäynti meni ihan hyvässä tahdissa, joskin Kikka kulki ajoittain melko laiskasti. Peruutuksilla ja pysähdyksillä saatiin ponin koneisto herätettyä kunnolla käyntiin, ja tempokin alkoi nopeutua. Istuit ponin selässä hyvässä asennossa, selkä suorana ja kädet vakaana. Et häirinnyt ponin menoa, vaan istuit rauhallisesti ja annoit selvät käskyt. Peruutuksessa Kikka aluksi epäröi, mutta määrätietoisen asenteesi avulla sait sen kulkemaan takaperinkin vaadittavat askeleet. Harjoitusravissa istuit hyvin syvälle satulaan etkä heilunut satulassa. Kikka sai aimo annoksen luottamusta tänään ja laukassakin se kulki jo hyvin reippaasti, korvat valppaasti hörössä. Kikan laukka oli pyöreää ja puhdasta, eikä se tarjonnut vastalaukkaa kertaakaan. Poni tosiaankin ansaitsi kunnon taputukset tunnin jälkeen!
Valmentajana viljami

25.04.2012, Estevalmennus
Kikka oli innoissaan huomattuaan kentälle kasatut esteet! Se oli aluksi vähän jäykkä ja olemukseltaan vaikutti tylsistyneeltä, mutta heti kun aloin kasaamaan esteitä, sen ulosanti muuttui totaalisesti! Alkulämmittelyt menivät vähän säätäessä, sillä Kikka olisi halunnut koko ajan vain hyppäämään. Siksipä laitoinkin teidät tekemään erilaisia pysähtymis -ja peruutusharjoituksia, jotta Kikka keskittyisi kuuntelemaan sinua eikä kiinnittäisi koko ajan huomiotaan vain esterataan. Homma alkoi toimia, ja Kikka kulki hyvässä tahdissa eteenpäin. Annoit tamman venyttää kaulaansa ja alkukäynnit näyttivät rennoilta. Ravissa ponia täytyi jo jopa vähän hillitä, Kikka nimittäin tarjosi koko ajan laukkaa! Onneksi sain pian esteet valmiiksi ja ponikin oli jo tarpeeksi verrytelty. Ensimmäiselle esteelle lähestyminen tapahtui ravissa, sillä se oli matala ristikko. Kikka oli hieman epävarma askellajista ja olisi mielellään nostanut laukan, mutta tämä este tuli ylittää ravissa. Poni kielsi, mutta toisella kerralla se jo onnistui paremmin ja pääsitte Kikan kanssa esteen toiselle puolelle. Laukannosto ja lähestyminen matalalle pystyesteelle, joka ylittyi mainiosti. Kikka pärskähti ja meinasi lähteä käsistä, sillä et ilmeisestikään kuvitellut että poni olisi niin innoissaan! Onneksi pysyit pystyesteellä tasapainossa etkä tipahtanut alas. Kikka ylitti loputkin esteet hyvin. Toisella yrittämällä trippelistä putosi puomi, ja se vähän kolhaisi Kikan itsetuntoa. Trippeli ei ollut tosiaankaan mikään lempparieste, seuraavalla kerralla poni kielsi sen. Määrätietoisesti ohjat tuntumalla ja reippaasti pohkeita, niin pääsitte Kikan kanssa kunnialla esteen toiselle puolelle. Loppulaukat ja kierros kevyttä ravia, jonka jälkeen otettiin loppuverryttelyt. Kikka kulki tänään kyllä ihan mukavasti, mutta se alkaa aina epäröidä jos puomi kolahtaa tai tippuu. Tällöin kannattaa vaan antaa pohkeita ja myödätä ponin liikkeitä. Enemmän varmuutta ponin suoritukseen, niin se ei enää kielläkään.
Valmentajana viljami

04.05.2012, Estevalmennus
Kikka katseli alkuverryttelyssä hieman epäillen kentälle rakentamiani esteitä. Muuri ja valkoinen lankkueste näytti jännittävän ponia eniten, ja siksi saittekin tulla ne muutaman kerran todella pieninä, yksittäisinä esteinä. Kerättyään rohkeutensa tamma meni molemmista esteistä yli, vaikka niitä aluksi täytyi hieman mulkoilla. Rakentamani rata oli melko helppo, sisälsi lähinnä suhteutettuja linjoja sekä muutamia yskittäisiä esteitä. Kikan kokemattomuuden vuoksi esteitä ei nostettu korkeiksi, vaan valmennuksen aikana haettiin tasaista ja rentoa rataa. Poni tuntui oikein tyytyväiseltä ja innoissaan jopa pukitti muutaman kerran. Tulevaisuudessa Kikan kanssa ei välttämättä sen suurempia ratoja päästä hyppäämään, mutta tekniikkaa voisi hioa esimerkiksi jummpasarjojen avulla.
Valmentajana idam

17.09.2013, Kouluvalmennus
Tänään valmennettavinani olivat Suvi ja hänen russponitammansa Kikka. Tämän ratsukon kanssa keskityttiin ensisijaisesti ravityöskentelyyn. Valmennuksen alkaessa poni vaikutti varsin jännittyneeltä mutta ratsukon tehdessä itsenäistä alkuverryttelyä, tamma alkoi pikkuhiljaa rentoutua. Itse työskentely aloitettiin ravaten kolmikaarista kiemurauraa. Ensimmäisellä kerralla Kikka pääsi oikaisemaan viimeisen kaaren ja kaaresta tuli enemmänkin kolmio. Seuraavilla kerroilla Suvi oli tarkempi ja kiemuraurasta tuli oikein siisti. Seuraavaksi siirryttiin treenaamaan peruutusta. Poni vaikutti aluksi hyvin epävarmalta Suvin antaessa sille peruutusavut. Lopuksi tamman ottaessa kuitenkin muutaman askeleen taaksepäin, joskin vähän sivuun, käskin Suvia kehumaan tammaa. Otimme vielä muutaman uuden ja pidemmän peruutuksen, jotka sujuivat alkukankeudesta huolimatta hyvin. Viimeisenä tehtävänä annoin temmonlisäyksen jossa olikin vähän haastetta Kikan kaltaiselle vähän turhankin eteenpäin pyrkivälle tammalle. Suvin pyytäessä ponilta temmonlisäystä, Kikka oli varsin herkästi tarjoamassa laukkaaa ja Suvi sai käyttää varsin roimasti pidätteitä pitääkseen ponin kuitenkin ravissa. Äänellä hidastaminen tuntui lopulta toimivan parhaiten tähän poniin ja myös temmonlisäykset menivät lopuksi ihan hyvin.
Valmentajana Miltsu

Ulkoasun © misery @   |   Grafiikka © Ritva's Gallery   |   TÄMÄ ON VIRTUAALITALLI
Kuvat © vapaasti kopioitavaa 2009   |   Luonne © Safir   |   TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN